orthomoleculair adviseur

Pittige uiensoep met rundvlees

Ingrediënten:

  • 500 gram rundvlees
  • 4 tot 6 uien
  • 250 gram prei
  • 200 gram bruine bonen
  • 100 gram rijst (pandan of basmati)
  • 2 tot 4 tenen knoflook
  • kerriepoeder
  • 3 laurierbladen
  • 4 á 6 kruidnagels
  • (spelt)bloem
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • (palm)suiker
  • (cayenne)peper
  • zout
  • roomboter
  • 2 runderbouillon blokjes
  • sambal of verse peper
  • steranijs (niet noodzakelijk)

Voorbereiding :

Begin ruim van te voren met 2 liter water opzetten en aan de kook brengen, doe hierin de bouillon blokjes en het rundvlees.

Steek de kruidnagels, laurierbladen en eventueel de steranijs in een zakje en doe deze er ook in.

Een mespuntje cayennepeper en/of chili vlokken, 1 uitje en de knoflook minimaal 2 á 3 uur zachtjes trekken of eventueel laten staan tot de volgende dag.

Af en toe met de schuimspaan vet en/of schuim verwijderen.

minimaal 2 uur zachtjes trekken

Haal het vlees, kruiden zakje de ui en de knoflook uit de bouillon.

De ui en de knoflook zijn (na minimaal 2 uur pruttelen) zo gaar dat je ze gemakkelijk kunt pureren en weer kunt toevoegen aan de bouillon.

Snij het vlees in kleine stukjes.

Snijd de uien en de prei in ringen.

Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.

Als je verse peper(s) gebruikt, in plaats van sambal, maak je ook deze alvast klaar (met of zonder zaadlijsten) en snipper deze.

Bewaar wat peper snippers en prei ringen (ongeveer 125 gram) voor de garnering.

Schaaf alvast wat palmsuiker.

Verhit de roomboter, langzaam, in een grote (soep)pan en voeg de ui en prei toe.

Fruit deze tot ze lichtbruin gekleurd is.

Als de uien zacht zijn geworden mag er een eetlepel bloem bij.

Voeg een flinke theelepel kerriepoeder, een beetje (palm)suiker en verse peper toe en roerbak dit minimaal 1 minuut mee

Doe er dan 4 tot 6 eetlepels ketjap bij en de runderbouillon met het vlees.

Breng dit al roerend aan de kook en laat ze 20 minuten zachtjes doorkoken

Roer dan de rijst door de soep.

Schep de bonen in een schaal en kneus ze licht met een vork en voeg toe aan de soep.

Breng de soep verder op smaak met (cayenne)peper en zout.

Laat het geheel nog 10 tot 20 minuten zachtjes koken.

Garneer met een flinke lading prei en een beetje peper snippers.

Eetsmakkelijk.

Een gedachte over “Pittige uiensoep met rundvlees”

Reacties zijn gesloten.

Hide picture