orthomoleculair adviseur

Cholesterol waarde

Vorige week vrijdag had ik weer eens wat bloed ingeleverd voor onderzoek, lipiden, vitamine, glucose en worden de lever waarden weer gemeten. Vandaag heb ik de uitslag besproken met de POH, ik ben er zeer tevereden mee maar de POH denkt daar anders over, mijn cholesterol zou aan de hoge kant zijn. Nu ben ik 1 van de ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders die cholesterolverlagers krijgt voorgeschreven, de zogenaamde statines, maar zolang als ik die slik zijn de waarde ALAT en ASAT slecht. Telkens als ik stop met de statine is het weer goed en zelfs nu ik 1 keer in de 2 dagen 5mg statine gebruik zijn deze waarden nog steeds niet goed.

Als je bij een huisarts of POH komt word er meestal niet gevraagt naar wat je zoal eet en drinkt, laat staan dat ze vragen of je ook supplementen gebruikt. Meestal geven ze ook geen advies omtrend voeding maar komen ze met een recept voor medicijnen, deze pakken meestal niet de oorzaak aan maar verminderen de klachten, als het goed is. Artsen studeren eigenlijk ook geen geneeskunde, maar medicijnleer, ze weten dus veel over medicijnen, maar minder (of helemaal niets) over een natuurlijke behandeling met voeding en/of supplementen. Natuurlijk heb ik hier met mijn huisarts over gesproken, deze geeft aan slechts een paar uur les te hebben gekregen over voeding, maar wel honderden uren over medicijnen.

Over de bijwerkingen van statines wordt, gelukkig, steeds meer bekend gemaakt, zo zouden deze kunnen zorgen voor een versnelde veroudering en natuurlijk, uit eigen ervaring, je kunt er spierpijn van krijgen.

Statines zorgen ervoor dat regelmatige gebruikers sneller ouder worden, waardoor ze vatbaar zijn voor mentale en fysieke achteruitgang op de lange termijn, volgens verontrustend nieuw onderzoek.

https://www.express.co.uk/life-style/health/608210/statins-age-you-faster-new-research-suggests-long-term-use-warning

Waarom willen ze het cholesterol eigenlijk zo laag hebben? Ons lichaam heeft cholesterol immers hard nodig om allerlei belangrijke stofjes te kunnen maken zoals hormonen, vitamine D, celwanden en gal. Onze lever produceert ruim 80% van het totale cholesterol in ons lichaam, slechts een kleine 20% halen we uit onze voeding, onze lever produceert het cholesterol op aanvraag van het eigen lichaam.

Bij ouderen wordt een hoog LDL- en HDL-cholesterol zelfs in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten.

Conclusies Hoog LDL-C is omgekeerd geassocieerd met mortaliteit bij de meeste mensen ouder dan 60 jaar. Deze bevinding is niet consistent met de cholesterolhypothese (dwz dat cholesterol, in het bijzonder LDL-C, inherent atherogeen is). Aangezien ouderen met een hoog LDL-C net zo lang of langer leven dan mensen met een laag LDL-C, geeft onze analyse reden om de validiteit van de cholesterolhypothese in twijfel te trekken. Bovendien biedt onze studie de grondgedachte voor een herevaluatie van richtlijnen die farmacologische verlaging van LDL-C bij ouderen aanbevelen als onderdeel van preventiestrategieën voor hart- en vaatziekten.

https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full

Ook blijkt cholesterol de hersenen te beschermen.

Cholesterol wordt steeds belangrijker naarmate we ouder worden. Een recente studie bevestigt dit: hoogbejaarde mensen met hoge cholesterolniveaus hebben de minste kans op dementie of een cognitieve achteruitgang.

https://www.fninstitute.com/nl/nieuws/hoger-cholesterolniveau-beschermt-onze-hersenen

Ouderen hebben een hoger cholesterol dan jongeren en het lijkt er dus sterk op dat de ideale cholesterol waarden afhankelijk zijn van factoren zoals leeftijd en geslacht. Toch verlagen de “experts” telkens de maximaal toelaatbare cholesterol niveaus, om zo meer mensen aan de cholesterol verlagende statines te krijgen ? Enkel naar het totale cholesterol kijken geeft ook een vertekend beeld er zijn namelijk studies die aantonen dat een lager cholesterol een verhoogde kans op sterfte geeft.

Kortom waarom is een LDL van 2,5 te hoog ? Ik denk dat het minstens net zo kwalijk is, of misschien nog erger, dat de ALAT en ASAT niet goed zijn. De lever is een belangrijk orgaan, het is het grootste afzonderlijke orgaan in het lichaam met vele functies. De lever is betrokken bij de stofwisseling van voedingsstoffen die omgezet moeten worden in lichaamseigen stoffen. Ook heeft de lever een ontgiftende werking en heeft het een opslagfunctie voor stoffen als vitaminen A, B1, B12, D en ijzer.

Het blijkt ook dat cholesterol een slechte voorspeller is voor hart- en vaat-ziekten en dat we de oorzaken beter kunnen zoeken bij C-reactive proteine of CRP in het bloed. Deze ontstekingen ontstaan meestal door het eten van teveel industrieel bewerkte voeding, ontstekings bevorderende omega 6 vetzuren, te veel suikers en te weinig lichaamsbeweging. Door een ander eet patroon kunnen we deze ontstekingen ook afremmen. We kunnen beter natuurlijke (voedings) middelen inzetten om het cholesterol te verlagen dan dat we de middelen van de farmacie, met allemaal nare bijwerkingen, gebruiken. Kurkuma blijkt het LDL-cholesterol te kunnen laten dalen, ook avocado’s, knoflook, bittere pure chocolade van 70% en vette vis blijken het LDL cholesterol te kunnen verlagen. Ook supplementen kunnen helpen het cholesterol te verlagen, vitamine C, psyllium, vitamine B5, berberine en astaxanthine hebben een zeer gunstig effect op het cholesterol.

En dan heb je natuurlijk ook nog “rode gistrijst”, dit is een natuurlijke statine, maar nog steeds een statine. Ik had behoorlijk last van bijwerkingen van de rode gistrijst, niet in de vorm van spierpijn maar ik werd er erg misselijk van en had daarna lang last van de maag streek.

Hide picture