orthomoleculair adviseur

Gevulde koek

Deze is echt eenvoudig en je hebt niet eens een mixer nodig.

Ingrediënten voor het deeg voor 10 tot 12 koeken:

175 gr (gras)boter
80 gr witte basterdsuiker
8 gr vanille suiker
beetje citroen rasp
1 ei op kamertemperatuur
1 el water
330 gr (spelt)bloem
1 ½ tl bakpoeder

Voor de vulling:

160 gr amandelspijs
½ ei, losgeklopt
1 el water

Verder nodig:

bloem, voor het werkblad
½ losgeklopt ei om te bestrijken
eventueel amandelen voor bovenop

Bereiding van de gevulde koeken:

Doe de boter, basterdsuiker en het citroenrasp in een kom en meng dit door elkaar. Voeg het ei en water toe en mix deze erdoor. Voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Meng de spijs met het ei en de eetlepel water tot een smeuïge massa.

Verwarm de oven voor op 220 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels van 10 centimeter uit het deeg en leg de helft daarvan op de bakplaat. Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes en smeer het uit tot 1½ centimeter van de buitenkant. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork en bestrijk de koeken met losgeklopt ei.

Bak de gevulde koeken in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Een gedachte over “Gevulde koek”

Reacties zijn gesloten.

Hide picture