orthomoleculair adviseur

Chili Con Carne

Deze mag natuurlijk niet ontbreken, het ultieme eenpansgerecht, al vaak gemaakt in de diverse varianten maar dit is de basis.

  • 1 grote ui
  • 2 rode (punt) paprika’s
  • olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 600 gram bruine bonen
  • 400 gram kidney bonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree of ketchup
  • 125 gram cherry tomaatjes
  • 1 klein blikje mais a 150 gram
  • 2- 3 teentjes knoflook
  • cayenne peper
  • chili vlokken
  • paprika poeder (gerookt)
  • oregano
  • venkel zaad
  • koriander
  • komijn

Snipper de ui, snij de paprika in stukjes en maak de knoflook schoon.
Meng de kruiden in een schaaltje, 1 theelepel koriander, 1 theelepel komijn, ½ theelepel chili vlokken, 1 theelepel oregano, 2½ theelepel gerookte paprika poeder en wat venkel zaad. Het gehakt wordt opsmaak gebracht met wat (cayenne) peper en zout naar smaak.

Bak de ui in een grote pan, op hoog vuur, met een beetje olie tot ze glazig zijn. Voeg de paprika toe en bak deze even mee voor je het gehakt toevoegd. Samen met het gehakt gaat de kruiden mix en de knoflook erin en bak dit rul. Natuurlijk kun je daar ook nog een pepertje bij doen als je het wat pittiger wilt, ook eventuele champignons of prei kun je nu toevoegen.

Doe dan de tomatenpuree en de tomaatjes in partjes erbij en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag en laat dit mengsel ongeveer 10 minuten pruttelen. Dan kunnen de bonen erbij en als laatste de mais laat het geheel nog eens 15 minuten pruttelen tot alles warm is.



Serveer de chili con carne met een flinke schep zure room met wat fijngehakte peterselie en wat doritos, of neem er wat rijst bij.

Dit is echt een gerecht waarmee je kunt variëren, er kan van alles doorheen, champignons, ananas of cashewnoten. Gebruik eens stukjes kip i.p.v. gehakt, of wat spekjes erbij.

Hide picture