orthomoleculair adviseur

Kerstbrood van spelt

Zo op het einde van het jaar heb ik weer van alles gemaakt, verschillende soepjes geprobeerd, pastinaak soep, mosterdsoep, prei/kerrie soep maar ook amandelspijs, kerstbrood en gevulde koeken.

Ingrediëntenlijst voor 1 brood

275 gram speltbloem
130 ml volle melk, lauwwarm
7 gram gedroogde gist
15 gram witte basterdsuiker
15 gram honing
1 ei losgeklopt
40 gram (gras)boter
½ tl kaneelpoeder
½ tl koekkruiden

Voor de vulling
100 gram krenten
100 gram rozijnen
75 gram cranberry’s
175 gram amandelspijs

Bereiding:

Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de krenten, rozijnen en cranberry’s in een kom, zet ze onder water en laat dit minimaal een kwartier staan. Giet ze af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht.

Doe voor het deeg de speltbloem, volle melk, gedroogde gist, (witte)basterdsuiker, (speculaas)kruiden, honing en het ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten, kneed aan het eind de boter door het deeg. Meng vervolgens de krenten, rozijnen en cranberry’s door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen.

Maak van de spijs een rol van ongeveer 30 centimeter lang.

Maak van het deeg een bol, rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie of een natte theedoek en laat deze nog eens 1 uur rijzen.

Verwarm de oven tegen het einde van de rijs tijd voor op 200 °C, zet een bakje met water in de oven, dit voorkomt straks uitdroging van het brood.

Bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Verlaag na 15 minuten de oventemperatuur naar 180 °C. Dreigt de bovenkant van de kerststol toch nog te bruin te worden verlaag dan de oventemperatuur naar 160 °C en/of dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.

Bestrijk het brood direct uit de oven met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif het brood voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.

Amandelspijs

Ingrediëntenlijst voor amandelspijs:

275 gram amandel meel
125 gram witte basterdsuiker
¼ citroen rasp
1 ei

Doe het amandel meel, de suiker en de citroenrasp in een kom, voeg het ei toe en mix tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het minimaal 1 nacht rusten in de koelkast, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Je kunt amandelspijs ook heel goed invriezen om het langer te bewaren.

Bruine amandelen moeten eerst nog worden ontveld voordat er spijs van kan worden gemaakt. Doe een laag water in een pannetje en breng dit aan doe kook. Voeg als het water kookt de bruine amandelen toe en laat ze 30 seconden koken. Doe de noten over in een zeef en spoel ze af met koud water. Leg de noten op een schone theedoek en wrijf ze in de doek tegen elkaar om de velletjes te verwijderen. Zorg ervoor dat de amandelen goed droog zijn voordat je ze verder verwerkt.

Hide picture