orthomoleculair adviseur

Vakantie broodjes

Ja daar was ik echt aan toe, VAKANTIE !!! De laatste weken heeft het werk veel energie gekost en heb ik weinig tot geen aandacht kunnen geven aan andere zaken, ook mijn opleiding orthomoleculaire voeding schiet hierdoor niet op. Daarom ben ik erg blij met deze vakantie en dat begint gelijk met de verjaardag van de jongste. Die wil geen taart of cake dit keer, dus dan een bijzonder broodje voor bij het ontbijt (op bed). Appel/krentenbolletjes en natuurlijk maak ik deze met spelt i.p.v. tarwe, voor twee weken terug ben ik aan het oefenen geweest met volkoren spelt bolletjes en dat was een groot succes.

appel krentenbollen

Ingrediënten:
350 gr speltbloem
150 gr speltmeel
7 gr gist
50 gr ongezouten (gras)boter, op kamertemperatuur
2/3 eieren
240 ml volle melk, lauwwarm
kaneel
100 gr krenten
100 gr rozijnen
60 ml water
200 gr appel in kleine stukjes (Jona Gold)

Deze krentenbollen zijn geïnspireerd op het recept van deze site maar dan net anders en zonder suiker en zout. Ze zijn op smaak gebracht met kaneel. Met dit recept bak je ongeveer 16 kleine krentenbollen. Zet eerst (ruim van tevoren) de krenten en rozijnen in een schaaltje met water om te wellen.

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een soepel deeg van, kneed het zeker 10 minuten door.

Snij de appel in kleine stukjes en bestrooi deze met kaneel.

Meng aan het einde van de kneedtijd de stukjes appel de krenten en rozijnen door het deeg.

Laat het deeg, afgedekt met een natte theedoek, ongeveer 1 uur op een warme plaats om te rijzen.


Strooi wat bloem over het werkblad en verdeel het deeg in zestien gelijke stukjes

Vorm bolletjes van de stukjes deeg en leg deze (met voldoende tussenruimte) op een met bakpapier beklede bakplaat.

Laat ze nog eens voor ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven een kwartier van te voren voor op 220 °C graden en zet er een bakje met water in, dit voorkomt straks uitdroging van de broodjes.

Bestrijk de bolletjes met eiwit voor ze in de oven gaan.

Bak de appel/krentenbollen in ongeveer 15 minuten mooi goud bruin.

Leg de broodjes op een rek om af te koelen en smeer het in met warm water en gesmolten boter of olijfolie.

Erg lekker met een dikke laag echte (gras)boter en een plakje kaas en/of jam.

Hide picture