orthomoleculair adviseur

Paasbrood

De vorige keer was het een kerstbrood nu dus een paasbrood, wel het recept een klein beetje aangepast en deze keer heb ik bakkers gist gebruikt.

Ingrediëntenlijst voor 1 brood

  • 275 gram speltbloem
  • 130 ml volle melk
  • 23 gram bakkers gist
  • 20 gram poedersuiker
  • 15 gram honing
  • 1 ei losgeklopt
  • 40 gram grasboter
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl koekkruiden
  • zout

Voor de vulling

  • 110 gram krenten
  • 90 gram rozijnen
  • 50 gram cranberry’s
  • 160 gram amandelspijs

Bereiding:

Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de krenten, rozijnen en cranberry’s in een kom, zet ze onder water en laat dit minimaal een kwartier staan. Giet ze af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht.

Maak eerst de melk lauw/warm en los hierin de honing op laat dit vervolgens een beetje afkoelen en doe dan de bakkers gist erin, roer dit goed door tot de gist is opgelost.

Doe voor het deeg de speltbloem, poederdsuiker, (speculaas)kruiden in een kom en meng deze door elkaar, voeg dan het losgeklopte ei en de melk met gist toe, kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten, kneed aan het eind de boter door het deeg met een beetje zout. Meng vervolgens de krenten, rozijnen en cranberry’s door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1,5 uur rijzen.

Maak van de spijs een rol van ongeveer 30 centimeter lang.

Maak van het deeg een bol, rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie of een natte theedoek en laat deze nog eens 1 uur en 15 minuten rijzen.

Verwarm de oven tegen het einde van de rijs tijd voor op 200 °C, zet een bakje met water in de oven, dit voorkomt straks uitdroging van het brood.

Bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 180 °C herhaal dit na 10 minuten nog eens en zet de oven dan op 160 °C, 10 minuten voor het klaar is zet je de temperatuur op 150 °C.

Bestrijk het brood direct uit de oven met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif het brood voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.

Hide picture