orthomoleculair adviseur

Visolie Levertaan

Deze week zal ik weer eens mijn bloed aanbieden voor onderzoek, cholesterol, lever waarde en natuurlijk vitamine D. Ik ben heel erg benieuwd, de laatste keer zat ik nog op 113nmol/L, toen ik 2 jaar geleden begon met vitamine D had ik als doel gesteld zo rond de 120nmol/L te komen en ik hoop nu aardig in de buurt te komen. Toen ik begon, met het bij houden van vitamine eind 2019, had ik een waarde van rond de 64nmol/L, maar door het gebruik van statines kelderde deze tot 51nmol/L in februari 2020. Inmiddels slik ik een kleine 50mcg of 2000 IE aan vitamine D in de vorm van visolie en levertraan, dat is 5x de hoeveelheid die het Voedingcentrum.nl adviseert, ook gebruik ik minder statines dan in het begin.

Soms staat er op de verpakking een waarde in ‘IE’ of ‘IU’ aangegeven, wat staat voor Internationale Eenheden. 10 microgram (µg) Vitamine D staat gelijk aan 400 IE. Nu is het niet belangrijk hoeveel je slikt maar meer hoeveel je in je lichaam hebt en daar kom je alleen achter door het te laten meten, meten is weten. Mijn dochter slikt veel minder dan ik, maar de gemeten bloed waarde ligt ongeveer even hoog.

In mijn zoektocht naar de juiste vitamine is gebleken dat vitamine D beter wordt opgenomen als het samen met omega vetzuren wordt ingenomen, zoals in visolie en/of levertraan het geval is. Visolie is geraffineerde olie afkomstig uit voornamelijk ansjovis, sardines, kabeljauw, makreel en haring. Levertraan is een olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van de kabeljauw, het is een misverstand dat levertraan van walvissen afkomstig is. Zowel visolie als levertraan bevatten de omega 3-vetzuren, EPA en DHA, deze vetzuren hebben een veelzijdige werking en hebben bij mij een zeer positieve uitwerking.

Sinds het gebruik van supplementen, waaronder dus de visolie en levertraan, heb geen cluster hoofdpijn meer gehad, voelt mijn huid beter aan en heb ik veel minder last van de bronchitis. Ook ben ik niet meer verkouden en/of grieperig geweest, voorheen had ik daar toch 1 of 2 keer per jaar last van ?? Ik ben ervan overtuigt dat dit te maken heeft met de hoge dosering aan vitamine en het gebruik van Boswellia, visolie en levertraan.

Hide picture