orthomoleculair adviseur

Mosterdsoep

  • 2 liter bouillon kippen en/of groenten
  • 3 preien
  • 2 uien
  • 4-5 teen knoflook
  • 50 gram roomboter (gras boter) en/of olijf olie
  • 50 gram (spelt)bloem
  • 150 ml kookroom
  • 5-6 eetlepels (Groninger) mosterd
  • 250 gram spek of kip reepjes
  • peper, zwarte
  • (Himalaya)zout

Dit recept is vrij eenvoudig en deze is echt het aller lekkerst met Groninger mosterd, grof en pittig, maar iedere andere mosterd kan natuurlijk ook.

Zet eerst een pannetje op het vuur om de bouillion te maken. Snij de prei in dunne ringen en hou wat groene ringetjes achter voor de garnering, snipper het uitje en snij de knoflook fijn. Het belangrijkste actieve bestanddeel in knoflook is Allicine een natuurlijk antibioticum en een krachtig antioxidant.

Verhit een beetje olie en/of de roomboter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg dan de prei toe en bak deze ook even mee. Vervolgens kan de speltbloem er bij, bak deze mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 3-4 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Giet de bouillon er beetje bij beetje bij, wacht telkens even tot het vocht goed is opgenomen voordat je er weer wat bouillon bij doet. Pureer het geheel dan met een staafmixer tot een gladde soep, voeg de mosterd toe en breng het aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 10-15 minuten zachtjes inkoken. Breng de soep op smaak met de kookroom en indien nodig met peper en zout.

Bak de spekreepjes uit en laat ze even uitlekken, garneer de soep met de spekreepjes en wat van de prei ringetjes. Eet smakelijk!

Hide picture