orthomoleculair adviseur

Marmercake met chocoladeglazuur

Ingrediëntenlijst:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram lichte basterdsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille-extract of 8 gram vanillesuiker
  • ¼ tl zout
  • 4 – 5 eieren
  • 270 gram bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 50 ml melk
  • 30 tot 40 gram cacao
  • 150 gram chocolade, puur en melk, fijngehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Vet een cakevorm van 30 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe 200 gram (witte)suiker, roomboter, het vanille-extract(suiker) en zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen.

Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag.

Haal ongeveer 60% van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal, dit wordt het licht gekleurde deel van de cake.

Maak van de resterende 40 gram lichte basterdsuiker, 30 gram cacaopoeder en melk een papje en roer dit samen met ongeveer 50 gram, fijn gehakte, stukjes (pure)chocolade door de overgebleven 40% van het cakebeslag.

Doe nu de heft van het lichte mengsel in de cakevorm en strijk het goed uit, voeg dan het donkere beslag er op en dek af met een laag licht beslag.

Ga kort met een mes of vork, met draaiende beweging, door beide soorten beslag om zo het marmereffect te creëren.

Strijk de bovenkant glad en bak de cake in ongeveer 55-70 minuten op 175 °C gaar (boven- en onder warmte).

Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken, zit er geen beslag meer aan de prikker als je deze eruit haalt, dan is de cake gaar.

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm.

Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Tip: zorg dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn en voeg ze beetje bij beetje toe.

Voor het chocoladeglazuur breek je ongeveer 100 gram (of meer) chocolade in blokjes en smelt deze au bain marie.

Bestrijk de bovenkant en/of zijkanten van de cake met het chocoladeglazuur en laat de cake volledig afkoelen en uitharden.

Hide picture