Ingrediëntenlijst:
- 170 gram speltbloem
- 100 gram amandelmeel
- 10 gram bakpoeder
- ¼ tl zout
- 140 gram lichte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 30 gram cacao poeder
- 50 ml melk
- 250 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 4 – 5 eieren (250 gram op kamertemperatuur)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet een cakevorm van 30 centimeter in met boter en bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier.
Doe 140 gram suiker, roomboter, vanillesuiker en zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig.
Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen.
Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag.
Haal ongeveer 60% van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
Maak van de donkere basterdsuiker, cacaopoeder en melk een papje en roer dit door de overgebleven 40% cakebeslag.
Doe de heft van het lichte mengsel in de vorm en strijk uit.
Voeg dan het donkere beslag toe en dek af met een laag licht beslag.
Ga kort met een mes of vork, met draaiende beweging, door beide soorten beslag om zo het marmereffect te creëren.
Strijk de bovenkant glad en bak de cake in ongeveer 55 minuten op 175 °C gaar (boven- en onderwarmte).
Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen.
Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.
Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm.
Laat hem verder afkoelen op een rooster