INGREDIENTEN 4 – 6 PERSONEN (240minuten)
- 400 gram rundvlees
- 150 gram bacon reepjes
- 400 gram tomaat
- 300 gram winterpenen
- 300 gram aardappel
- 250 gram uien
- 200 gram punt paprika
- 70 gram tomaten puree (klein blikje)
- 15 gram knoflook
- 2 runderbouillon-tabletten (1 blokje op 0,5ltr)
- 1,5 eetlepel (gebakken) paprikapoeder
- karwij zaad
- basilicum
- zwarte peper
- 1/2 eetlepel mosterd
- een scheutje ketjap
- chili vlokken
- 1 eetlepel honing
- 1,5 theelepel cayennepeper
- laurier 2 blaadtjes
- kruidnagel 4 a 5
Snij het rundvlees in blokjes van ruim 1×1 centimeter.
Pel de uien en knoflook en snij deze in kleine blokjes.
Schil de wortels en snij deze ook in blokjes van ongeveer 1×1 centimer.
Neem de paprika, verwijder de steel, de zaadlijsten en eventuele witte vliesjes en snij hem vervolgens in kleine blokjes.
Snij de gepelde tomaten in partjes en verwijder eventuele kroontjes.
Als je de goulashsoep gaat maken dan begin je eerst met het bakken van de bacon. Kruit het vlees met vers gemalen zwarte peper en voeg deze aan de bacon toe, laat de vleesbrokken in zo’n 10 minuten mooi bruin bakken.Voeg vervolgens de uien en knoflook toe en laat het geheel enkele minuten stoven. Hierna mag ook de paprika en wortel bij het geheel en dit alles mag samen nog enkele minuten stoven totdat de groenten glazig zijn.
Je moet er wel aan denken dat je goed blijft roeren.
Giet ruim 1ltr. water bij het vlees/uienmengsel, voeg de laurier, kruidnagel, karwijzaad en de bouillon tabletten toe, voeg ook de aardappelen en de tomaten toe. Roer alles goed door en breng het aan de kook, vervolgens doe je de ketjap, mosterd, cayennepeper, paprikapoeder, honing en andere kruiden er bij en laat het geheel ongeveer vier uur trekken. Na twee a drie uurtjes even wat op smaak brengen met tomaten ketchup, zout, cayennepeper en/of paprikapoeder.
Voor de liefhebber van pittge soep kun je meer chili vlokken en/of tabasco toevoegen.