Ingrediëntenlijst voor ongeveer 24 (cup)cakejes
Voor het deeg:
- 225 gram grasboter, op kamertemperatuur
- 100 gram lichte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ theelepel zout
- ½ ei, losgeklopt
- 300 gram speltbloem
- 8 gram bakpoeder
- 4 gram vanillesuiker
Voor het kruimeldeeg:
- 75 gram grasboter
- 65 gram lichte basterdsuiker
- 80 gram speltbloem
- 30 gram amandelmeel
- 4 gram kaneelpoeder
Voor de vulling:
- 170 gram amandelspijs
- ½ ei
- 1 eetlepel water
- 2 appels (175 gram in kleine blokjes)
- 4 gram kaneel
- 4 gram poedersuiker
Maak eerst het deeg:
Doe de grasboter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng met je handen door elkaar. Meng het halve ei erdoor en kneed tot slot de bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
Maak dan de kruimeldeeg:
Meng alle ingrediënten in een kom, wrijf ze met de vingertoppen door elkaar tot het op droge broodkruimels lijkt.
Zet de kom in de vriezer om de boter stevig te laten worden.
Schil de appels en snij deze in kleine blokjes, meng dit met kaneel en poedersuiker.
Meng het amandelspijs met het halve ei en het water tot een soepel spijs.
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de cupcakevormpjes in met boter.
Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de helft van de zijkant van de vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed alle vormpjes tot halverwege met het deeg. Verdeel het amandelspijs over de vormpjes en doe daar de fijn gesneden stukjes appel boven op en bestrooi dit met het kruimeldeeg en druk dit goed aan.
Zet de vormpjes op een bakplaat in de oven en bak ze in 15 – 20 minuten op ongeveer 180°C
2 gedachten over “Gevulde appel kruimel koeken”
Lekkerrrr
Frank,
Deze moet je ook eens proberen, helaas was je vandaag niet aan het werk toen ik er was anders had je er 1 kunnen proefen.