orthomoleculair adviseur

Kip smoor

Dit gerecht heb ik al een paar keer gemaakt, geïnspireerd op de Indonesische achtergrond van Ciska.

Ingrediënten:

  • 900 gram kippen bouten/dijen
  • Olie/boter
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 7 teentjes knoflook (of meer)
  • Sambal
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagels
  • Basterdsuiker of palm suiker
  • Blokje bouillon (groente)
  • Peper
  • Zout

Maak een avond van te voren de marinade met kip

1 theelepel sambal
Nootmuskaat ½ theelepel
Basterd suiker 2 theelepels
4 teentjes knoflook
Peper
Zout
Ketjap ongeveer 200ml

De basterd suiker kun je vervangen voor palmsuiker (gula djawa)

Doe een beetje olie in de pan en braad hierin het gemarineerde vlees op een hoog vuur. Haal het vlees uit de pan en zet dit even aan de kant. Doe 2 gesnipperde uitjes, 4, 5, 6 of meer teentjes knoflook, 1 theelepel sambal, ½ theelepel nootmuskaat, 1 theelepel basterd suiker of gula djawa en wat peper in de pan en fruit dit, blus het met de rest van de marinade en een beetje water. Doe er 4 kruidnagels bij en snij de tomaat in partjes en voeg deze samen met 1 bouillon blokje toe. Nu kan het vlees weer terug in de pan, vul de pan met water tot de kip net niet onderwater staat. Na 20 minutjes 2 aardappels in partjes snijden en toevoegen. Laat het geheel (minimaal) 1,5uur pruttelen op een zacht vuurtje

Als je pittig lekker vindt kun je natuurlijk meer sambal toevoegen of een verse peper mee bakken.

Hide picture